Περίπου 1 στους 8 με , διαγιγνώσκεται τελικά με long .

Από αυτούς, το 44% παρουσιάζει επίσης κεφαλαλγίες. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι σημαντικό ποσοστό των πονοκεφάλων είναι ημικρανίες, οι οποίες εμφανίζονται για πρώτη φορά στους ασθενείς.

Αν και δεν είναι γνωστό επί του παρόντος μέσω ποιου μηχανισμού η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες, αρκετοί γιατροί πιστεύουν ότι πιθανώς η φλεγμονή που προκαλεί ο ιός παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του συμπτώματος.

Είναι γνωστό ότι η φλεγμονή της Covid-19 συνδέεται με την καταιγίδα κυτταροκινών. Οι κυτταροκίνες, μία ομάδα πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να αυξηθούν υπερβολικά κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε διάφορα , μεταξύ των οποίων και ο .

Νέα έρευνα από την Ιταλία διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που παρουσιάζουν ημικρανίες για πρώτη φορά μετά την Covid-19 είναι γυναίκες μέσης ηλικίας με οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας.

Στις πιθανές αιτίες του φαινομένου περιλαμβάνεται η υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος από τη long Covid ή η ενεργοποίηση συγκεκριμένων νεύρων στον εγκέφαλο που συνδέονται με τα επεισόδια ημικρανίας.

Στους περισσότερους ασθενείς με long Covid, η νόσος προκαλεί περισσότερα από ένα , επομένως η ημικρανία αποτελεί κομμάτι της συνολικής κλινικής εικόνας και όχι μεμονωμένο σύμπτωμα.

Ωστόσο, σε αυτούς που παρουσιάζουν σοβαρές ημικρανίες συνήθως χορηγούνται οι τυπικές θεραπείες για την της ημικρανίας ανεξαρτήτως αιτίας.

Για παράδειγμα, οι τριπτάνες μπορεί να μειώσουν τόσο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όσο και τη διάρκεια των επεισοδίων της ημικρανίας. Τα συμπληρώματα μαγνησίου, καθώς και η ασπιρίνη μπορούν επίσης να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς.

Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα έχουν επίσης χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της νόσου. Συγκεκριμένα, η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, καθώς και η σωματική έχουν συνδεθεί με μείωση τόσο της σοβαρότητας όσο και της διάρκειας των επεισοδίων ημικρανίας.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Source

Related Posts