Τεχνητά νησιά στη Βόρεια Θάλασσα θέλουν να φτιάξουν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία και το Βέλγιο ώστε να εγκαταστήσουν εκεί τεράστια αιολικά πάρκα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η εταιρεία Copenhagen Energy Islands με τη στήριξη του ομίλου Copenhagen Infrastructure Partners θέλει να επενδύσει 150 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες δεκαετίες προκειμένου να αναπτυχθεί σειρά από τέτοια νησιά, τα οποία θα έχουν εγκατεστημένες πολύ μεγάλες ανεμογεννήτριες για ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και θα συμβάλουν στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Η δανέζικη Copenhagen Energy Islands (CEI), η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση της εμπειρίας της Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) στην παραγωγή ενέργειας από υπεράκτιες (offshore) αιολικές εγκαταστάσεις, λαμβάνει ήδη και φιλοδοξεί να λάβει ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από σειρά επενδυτών, οι οποίοι θα προέρχονται τόσο από τη Σκανδιναβία όσο και από την Ευρώπη αλλά και τη Βόρεια Αμερική. Ηδη η εταιρεία έχει σχέδια για δέκα τέτοια έργα στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα. Καθένα από αυτά τα τεχνητά νησιά εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις που θα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ και θα έχει ισχύ 10 γιγαβάτ για συνολική ισχύ 100 γιγαβάτ.

Εργο – ορόσημο

Το Βέλγιο από την πλευρά του σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή τεχνητού νησιού, με την ονομασία Νήσος Πριγκίπισσας Ελισάβετ, στη Βόρεια Θάλασσα. Αυτό, σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, θα είναι έργο – ορόσημο στην ενεργειακή υποδομή, αφού φιλοδοξία είναι να αποτελέσει το κέντρο (hub) στο οποίο θα διασυνδέονται υπεράκτια αιολικά πάρκα με το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας του Βελγίου.

«Εάν θέλουμε να πετύχουμε καθαρές, μηδενικές εκπομπές ρύπων έως το 2050, θα χρειαστεί να αυξήσουμε την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών και άλλων ανανεώσιμων πηγών σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο. Σήμερα, η πρόκληση για υπεράκτια αιολικά αφορά λιγότερο τη σταδιακή κατασκευή (τέτοιων) υπεράκτιων αιολικών πάρκων και περισσότερο την ενοποίηση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας στα παγκόσμια συστήματα (διαχείρισης) ενέργειας», ανέφερε σχετικά ο Τζέικομπ Μπαρουέλ Πόουλσεν, γενικός διευθυντής και ιδρυτής της CIP. Ο Πόουλσεν προσδιόρισε ακόμη ότι τα τεχνητά νησιά θα παράγουν σε μεγάλο βαθμό ενέργεια για ηλεκτρολύτες υδρογόνου και το αέριο που θα παράγεται θα αποστέλλεται στην ξηρά μέσω αγωγών.

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από το νερό με ηλεκτρόλυση. Η ιδέα πίσω από την ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας τώρα είναι να αυξηθεί η αιολική ενέργεια – ή οποιαδήποτε άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας – για τη λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρόλυσης, παρέχοντας έτσι στην παγκόσμια οικονομία ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αέριο που παράγεται χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Αυτό θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε συστήματα παραγωγής τροφίμων, σε φαρμακευτικά προϊόντα, στη μεταλλουργία, τη διύλιση και άλλες βιομηχανικές διεργασίες.

Με όλη αυτή την κινητικότητα, τα αποκαλούμενα ενεργειακά νησιά (energy islands), όπου θα παράγονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος, μπαίνουν τώρα για τα καλά στο ραντάρ των επενδυτών ως το επόμενο βήμα στην εκμετάλλευση υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η ιδέα για μεγάλη παραγωγή ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα έχει ήδη κερδίσει έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει στόχο να κατασκευάσει τα επόμενα χρόνια τέτοιες εγκαταστάσεις με ισχύ τουλάχιστον 300 γιγαβάτ. Πρόκειται για δεκαπλάσια παραγωγή από τη σημερινή. Οι ίδιες οι εταιρείες είναι ακόμη πιο αισιόδοξες. Κάνουν λόγο για παραγωγή ισχύος 500 γιγαβάτ μέχρι το 2050 από υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Related Posts