Ξεκίνησε από χθες τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από εργοδότες που αναζητούν εργάτες γης από την Αίγυπτο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων με επίκεντρο τον αγροτικό τομέα.

Η συμφωνία, μεταξύ άλλων,  προβλέπει κυρίως την ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα και η διαδικασία αφορά, κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024), τη μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η διαδικασία

Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής:

α) οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και

β) η κοινή δεξαμενή των υποψήφιων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές Αρχές (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Εναλλακτικός διάδρομος

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε ότι ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου, και ότι η συμφωνία των δύο χωρών βασίζεται στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας.

Παράλληλα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και στο Μεταναστευτικό είναι στρατηγικής σημασίας».

Related Posts