Επιχείρηση Ελευθερία: Πότε ξεκινούν οι μαζικοί εμβολιασμοί και ποια είναι τα πρώτα εμβολιαστικά κέντρα.

8

Την επιχείρηση «Ελευθερία» που περιλαμβάνει  το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων και τον τρόπο με τον οποίο θα κλείνονται τα ραντεβού για να ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα, παρουσίασε χθες ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Στην επιχείρηση εμπλέκονται πολλοί φορείς του ελληνικού Δημοσίου και έχει ενεργοποιηθεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, για αυτό τις τελευταίες μέρες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουμε μετεγκατασταθεί στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τα εμβόλια, που θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στις 18.00 το απόγευμα μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των εμβολίων από την εταιρία Pfizer που χθες πήρε το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι είναι το εξής, εκτός απρόοπτου:

-Στις 26 Δεκεμβρίου η χώρα μας θα παραλάβει τις πρώτες  9.750 δόσεις

-Έως 30 Δεκεμβρίου θα έχουμε 83.850 δόσεις.

-Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα μας έχουν παραδοθεί 429.000 δόσεις

-Έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε και άλλες  353.450 δόσεις

-Συνολικά η χώρα μας θα λάβει 1.265.550 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

 Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί:

-Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας. 

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα,  και στις  29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό αυτών των νοσοκομείων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου,  εξήγησε ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί. Θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι, που φιλοξενούνται σε δομές,(οίκοι ευγηρίας) ή κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και ατόμων κλπ. Μετά σειρά έχουν τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών που είναι στα σπίτια τους.

– Ο εμβολιασμός θα γίνει παρουσία ιατρού και νοσηλευτή και οι εμβολιαζόμενοι θα είναι υπό παρακολούθηση τα πρώτα 15 λεπτά για να αντιμετωπιστεί το σπάνιο ενδεχόμενο εκδήλωσης αναφυλαξίας.

-Πως θα κλείνονται  τα ηλεκτρονικά ραντεβού

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για το κλείσιμο των ραντεβού θα ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα προχωρά ανάλογα με τις δόσεις των εμβολίων, που θα παραλαμβάνονται.

Από σήμερα το site emvolio.gov.gr είναι διαθέσιμο στο κοινό για πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια, τη διαδικασία εμβολιασμού, την άυλη συνταγογράφηση κλπ.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε επανέλαβε ότι : «Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένουμε την παράδοση και άλλων δόσεων από τις εταιρείες Moderna και AstraZeneca, τα εμβόλια των οποίων είναι υπό έγκριση. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποίησε τη ρήτρα για αγορά επιπλέον 100.000.000 δόσεων από την Pfizer-BioNTech.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.