Επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ, κυρίως σε πράσινες μορφές ενέργειας και αναβάθμιση των δικτύων διανομής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη περιλαμβάνει το τριετές business plan του Ομίλου ΔΕΗ για την περίοδο 2024 – 2026. Αυτά επισημαίνει η ΔΕΗ σε ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναφέροντας ότι η στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής του Ομίλου «με στόχο να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Οπως τονίζεται, ο Ομιλος ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ σε 8,9 GW, με τις ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής ισχύος της εταιρείας. Ταυτόχρονα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί στα 13,1 GW, παρά την απόσυρση λιγνιτικών (έως το 2026 θα μηδενιστεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη), φυσικού αερίου και πετρελαϊκών μονάδων ισχύος 2,8 GW. Με αυτές τις επενδύσεις, η ΔΕΗ στοχεύει να μειώσει τις άμεσες εκπομπές CO2 κατά 75% έως το 2026, σε σχέση με το 2019, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας πιο πράσινη.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ πρώτη φορά το 1973, για να υπενθυμίζει σε όλους την ανάγκη λήψης άμεσων και αποτελεσματικών δράσεων για την προστασία του πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία «πιστή στις δεσμεύσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος, επενδύει συστηματικά στην πράσινη ενέργεια, αναδεικνύοντας τη σημασία της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

¢ Η χρηματοδότηση με 2,5 εκατ. ευρώ και υλοποίηση αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στις καμένες εκτάσεις της Πάρνηθας.

¢ Η ανάπτυξη του δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ΔΕΗ blue, που έχει πλέον ξεπεράσει τα 2.200 σημεία φόρτισης πανελλαδικά, με την ενέργεια να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

¢ Η συνεργασία της με περιβαλλοντικές ΜΚΟ για τον καθαρισμό θαλάσσιων περιοχών από πλαστικά και εγκαταλειμμένα αλιευτικά δίχτυα.

¢ Η συμμετοχή της στη διεθνή συμμαχία Business for Nature για την αντιμετώπιση κρίσεων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και στην πρωτοβουλία Biodiversity Alliance for Sustainable Management για την προστασία της βιοποικιλότητας.

¢ Η υπηρεσία GreenPass που εγγυάται στους πελάτες της ΔΕΗ πως όση ποσότητα ενέργειας καταναλώνουν στο σπίτι τους, τόση παράγεται και δεσμεύεται για αυτούς από ανανεώσιμες πηγές.

¢ Η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των υπαλλήλων της γύρω από τα ζητήματα της κλιματικής κρίσης.

¢ Δράσεις για την επίτευξη των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΚΙΑΝΟΣ

Related Posts