Ενισχυμένη, σε αντίθεση με τους περισσότερους ομολόγους της, αναδύεται η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι από την εκλογική διαδικασία για την ανανέωση των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, κάτι που της επιτρέπει να ισχυροποιήσει τη θέση της τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αναλάβει τον ρόλο του ρυθμιστή στο μετεκλογικό τοπίο. Ετσι, από θέση ισχύος χαρακτηρίζει «ενδιαφέρουσα την πορεία της Λεπέν» και δηλώνει ότι είναι υπερβολικά νωρίς να δοθεί απάντηση για το ενδεχόμενο μιας δεύτερης θητείας της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το κόμμα της Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας βρέθηκε στην πρώτη θέση στις ευρωεκλογές συγκεντρώνοντας το 28,8% των ψήφων, ξεπερνώντας την επίδοση που είχε στις βουλευτικές εκλογές του 2022 και του άνοιξε την πόρτα για την εξουσία. Η επιτυχία αυτή έχει μεγαλύτερη αξία καθώς η συμμετοχή ήταν η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιταλία για ευρωεκλογές, μένοντας στο 49,69%. Σε σχέση δε με τις ευρωεκλογές του 2019, η άνοδος του κόμματος ήταν τουλάχιστον θεαματική. Τότε είχαν συγκεντρώσει μόλις το 6,44% των ψήφων.

«Η Μελόνι πιο ισχυρή στην Ευρώπη» ήταν ο χθεσινός τίτλος της εφημερίδας «Il Messaggero». «Νίκη της Μελόνι και της Λεπέν» έγραφε η «La Stampa». Ομοβροντία σχολίων από ευρωπαίους αναλυτές αναγνωρίζουν ότι ίσως είναι η ηγέτις της ΕΕ που βρίσκεται στην καλύτερη θέση από άποψη πολιτικής ισχύος.

Ο κρυμμένος άσος

Από τη στιγμή που αναδείχθηκε πρωθυπουργός, η Τζόρτζια Μελόνι από τη μια έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δημοτικότητά της χάρη και στις διαφωνίες μεταξύ των αντιπάλων της, ενώ ταυτόχρονα προσέχει να μην προκαλεί με επιθέσεις και υψηλούς τόνους για ζητήματα που θα ξεσήκωναν αντιδράσεις. Το αντίκρισμα το κεφαλαιοποιεί τώρα ενισχύοντας και τη θέση της στις Βρυξέλλες όπου ήδη έχει καταφέρει να επιβάλει κάποια θέματα στην ατζέντα, όπως η αντιμετώπιση των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη. Επίσης, σε αντίθεση με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, κατάφερε να επιβληθεί ως συνομιλήτρια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βάζοντας την κατάλληλη στιγμή στο τραπέζι τον «άσο» της φιλοουκρανικής της θέσης.

Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές

Το κόμμα από το οποίο προέρχεται ανήκει στην ευρωομάδα των Συντηρητικών & Μεταρρυθμιστών μαζί με το ακροδεξιό κόμμα της Ισπανίας Vox και το μικρό γαλλικό Reconquete. Στην άλλη ομάδα των ακροδεξιών, την Ταυτότητα και Δημοκρατία, περιλαμβάνεται η Λέγκα και η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, που σημείωσε ιστορική νίκη στη Γαλλία. Κι ενώ η προσέγγιση μεταξύ αυτών των ομάδων θεωρείται δύσκολη, αναλυτές προβλέπουν ότι η ιταλίδα πρωθυπουργός είναι πιθανότερο να επιχειρήσει προσέγγιση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια Ευρώπη που θα ακούει τους πολίτες, που θα προσανατολίζεται περισσότερο κεντροδεξιά και θα υιοθετεί πιο ρεαλιστικές και λιγότερο ιδεολογικές πολιτικές» δήλωσε η Μελόνι, προσθέτοντας ότι, δεδομένων των αποτελεσμάτων (των ευρωεκλογών), η Ιταλία θα έχει θεμελιώδη ρόλο.

Related Posts