O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε προχθές στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή Βαλερί Ζαλούζνι ότι τον αποπέμπει. Εκείνος φέρεται ότι αρνήθηκε να φύγει και προς το παρόν παραμένει στη θέση του, προκαλώντας έναν ιδιότυπο «εμφύλιο» στο Κίεβο εν μέσω των ρωσικών βομβαρδισμών. Οπως γράφει όμως η «Washington Post», ένα επίσημο προεδρικό διάταγμα αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση του Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος πρέπει να ζυγίσει δύο πράγματα. Αφενός, να διαβουλευτεί με τους εταίρους του Κιέβου στο εξωτερικό, που έχουν οικοδομήσει στενές σχέσεις με τον Ζαλούζνι και τον περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους και, αφετέρου, να αναλογιστεί το πολιτικό κόστος, καθώς οι περισσότεροι συμπατριώτες του τον θεωρούν ήρωα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Σίρσκι, αρνήθηκε την πρόταση που του έγινε για να τον διαδεχθεί. Ανάλογη πρόταση φέρεται ότι έχει γίνει και στον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού, Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Δεν πρόκειται για κάτι νέο

Το σίγουρο είναι ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τον αρχιστράτηγο της Ουκρανίας δεν είναι καινοφανείς. Πριν ακόμη από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022, ο Ζαλούζνι προειδοποιούσε ότι αυτή αναμενόταν, ενώ ο Ζελένσκι επέμενε πως δεν επρόκειτο να γίνει, ώστε να μην προκληθεί πανικός στον πληθυσμό. Ακολούθησαν κι άλλες περιπτώσεις αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δύο. Αυτό συνέβη με την απομάκρυνση άλλων κορυφαίων στελεχών του στρατεύματος και συνεργατών του Ζαλούζνι (για παράδειγμα, του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων, τον περασμένο Νοέμβριο), αλλά και με τη διστακτικότητα του Ζελένσκι να προχωρήσει σε νέο γύρο γενικής επιστράτευσης, ώστε να καλυφθούν οι τεράστιες απώλειες στον πόλεμο. Κάτι ανάλογο έγινε και μετά το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική που, σύμφωνα με την έρευνα της «Washington Post», έγινε υπό τις διαταγές του Ζαλούζνι, χωρίς να το γνωρίζει ο Ζελένσκι.

Η στιγμή, όμως, που ο πρόεδρος της Ουκρανίας μοιάζει να έχει επιλέξει την οριστική ρήξη, με την πρόθεσή του να αποπέμψει τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη. Πρόκειται για μια περίοδο στην οποία η Ρωσία έχει κερδίσει τη στρατηγική πρωτοβουλία σε ορισμένα τμήματα του μετώπου, ενώ η Ουκρανία δεν δείχνει ικανή να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη της μετά και την αποτυχία της θερινής αντεπίθεσης. Κάτι, άλλωστε, που ήρθε να υπογραμμίσει και ο Ζαλούζνι πριν από σχεδόν τρεις μήνες, με άρθρο του στον «Economist», όταν έκανε λόγο για «αδιέξοδο» στις πολεμικές επιχειρήσεις και για τις δύο πλευρές.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυρίστηκε χθες πως είναι ξεκάθαρο ότι «εντείνονται οι διαφορές» ανάμεσα στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – στις οποίες, ανάμεσα στα άλλα, θα συζητηθούν οι εξελίξεις τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή.

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων

Σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, την 50η από την αρχή του πολέμου, προχώρησαν χθες Ουκρανία και Ρωσία, ύστερα από διαμεσολάβηση των ΗΑΕ, με το Κίεβο να κάνει λόγο για επιστροφή 207 στρατιωτών του και τη Μόσχα να αναφέρει πως κάθε πλευρά υποδέχθηκε 195 άτομα. Αρχικά η ανταλλαγή είχε προγραμματιστεί για τις 24 Ιανουαρίου, όμως αναβλήθηκε μετά την κατάρριψη ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους στο οποίο φέρεται να επέβαιναν 64 ουκρανοί αιχμάλωτοι.

Related Posts