Μετά από εννέα μήνες διατήρησης του επιτοκίου στο ιστορικό υψηλό του 4% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει το επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,75%. Κάτι που περίμεναν αγορές και αναλυτές εδώ και κάποιο διάστημα.

Η απόφαση δίνει ένα προβάδισμα και διαφοροποιεί την ΕΚΤ από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Παρ’ ότι ο δρόμος προς την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων προς τον στόχο του 2% είναι δύσβατος, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τον Μάιο ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 20 χωρών είναι «υπό έλεγχο» μετά την ιστορική του έξαρση. Αυτό έβαλε την ΕΚΤ σε τροχιά χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής πριν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή την Τράπεζα της Αγγλίας, όπου το πρόβλημα αποδεικνύεται πιο επίμονο.

Την πρωτιά της μείωσης των επιτοκίων ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες της Δύσης κατέχει η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας. Ακολούθησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας και χθες η κεντρική τράπεζα του Καναδά έγινε η πρώτη τράπεζα της ομάδας G7 που αποκλιμάκωσε το κόστος δανεισμού.

Πηγή: OT

Related Posts