Υγεία

Εκτός αποζημίωσης δύο ισχυρά παυσίπονα-Οι ασθενείς θα τα πληρώνουν από την τσέπη τους

Για ακατανόητη απόφαση κάνουν λόγο οι φαρμακοποιοί. Τα παυσίπονα περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη. Η χρήση της δεν μπορεί  να είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη.

Δύο ευρέως γνωστά παυσίπονα παύουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας, καθώς στις 29 Απριλίου βγήκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων. Αυτό σημαίνει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς. Πρόκειται για τα LONARID-N tb και LONALGAL tb, τα οποία πλέον ο πολίτης θα πληρώνει από την τσέπη του.

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για απένταξη από τον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων των δύο σκευασμάτων με δραστική ουσία την κωδεΐνη έχει προκαλέσει την αντίδραση των φαρμακοποιών.

Σε ανακοίνωσή τους ο Γιάννης Δαγρές, Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο Χαράλαμπος Σαρδέλης, μέλος ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο Αριστοτέλης Σκουντάκης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου και ο Αλέξανδρος Σταματάκος, Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κέρκυρας, εκφράζουν την έκπληξή τους για την απόφαση του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία τα φαρμακευτικά σκευάσματα LONARID-N tb και LONALGAL tb, απεντάχθηκαν από τον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων στον οποίο ανήκαν μέχρι τώρα, δηλαδή οι ασθενείς που τα χρειάζονται θα πρέπει πλέον να πληρώνουν εξ΄ ολοκλήρου από την τσέπη τους για να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Τα αυτά δεν αποτελούν πολυτέλεια

Οι 4 φαρμακοποιοί θυμίζουν ότι τα φαρμακευτικά σκευάσματα αυτά περιέχουν τη φαρμακευτική ουσία κωδεΐνη, απαραίτητη και αναντικατάστατη σε ασθενείς με πόνο που δεν ανταποκρίνονται στα κοινά αναλγητικά όπως πχ. η παρακεταμόλη ή η ιβουπροφένη.

Προσθέτουν ότι η κωδεΐνη μεταβολίζεται μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό σε μορφίνη, ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που ανήκει στην κατηγορία των ναρκωτικών, που σημαίνει ότι η χρήση της επ΄ ουδενί δεν μπορεί  να είναι επιπόλαιη και χωρίς επίβλεψη, καθώς συνοδεύεται από δυνητικώς σοβαρές προειδοποιήσεις-προφυλάξεις και στη χρήση της, και συνάμα έχει εθιστική δράση.

«Γι΄ αυτόν το λόγο τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μία πολυτέλεια του σύγχρονου τρόπου ζωής, αλλά στην είναι απαραίτητα για χιλιάδες συν μας ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και ασθενείς με καρκίνο».
Υπογραμμίζουν ότι «η αμέσως επόμενη γραμμή άμυνας (ς) για τέτοιους ασθενείς αποτελούν διαφορετικού πλέον είδους σκευάσματα με ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση οπιοειδών (ναρκωτικών) αναλγητικών ουσιών, δηλαδή με αυξημένη εικόνα δυνητικών προειδοποιήσεων και εθισμού στη χρήση τους».

Ακατανόητη και υγειονομικώς λανθασμένη απόφαση

Για τους παραπάνω λόγους, αναφέρουν οι φαρμακοποιοί «είναι ακατανόητη η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μην αποζημιώνονται πλέον τα συγκεκριμένα φάρμακα για τους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονται ειδικά τη στιγμή που δεν υπάρχουν αντίστοιχες εναλλακτικές θεραπείες να καλυφθούν, στο ίδιο κόστος και με το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Αποτελεί δηλαδή, κατά τη γνώμη μας, μία υγειονομικώς λανθασμένη, και κοινωνικώς οπισθοδρομική ενέργεια, που δεν τιμά το Σύστημα Υγείας μίας Οργανωμένης Πολιτείας και ενός Κράτους Δικαίου βασισμένα πάνω στα Καθολικά Δικαιώματα του Ανθρώπου και στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και Σταθερότητα.

Και δεν έχει καμία απολύτως σημασία ούτε αποτελεί αποδεκτή αιτιολόγηση, από την οπτική γωνία των ασθενών και των αναγκών τους, το ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε βάσει συγκεκριμένης κείμενης Νομοθεσίας».

Οι φαρμακοποιοί επικαλούνται, μάλιστα, τη Dr. Χρυσάνθη Σαρδέλη, Ιατρός Μαιευτήρας Γυναικολόγος & Διδάκτωρ Κλινική Φαρμακολογίας του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, η οποία σημειώνει πως θα είχε ενδιαφέρον να γίνουν γνωστά το σκεπτικό και η νομική τεκμηρίωση αυτής της αλλαγής. «Όλες οι δραστικές ουσίες (κωδεΐνη, παρακεταμόλη) που περιέχονται στα εν λόγω σκευάσματα αναφέρονται στην WHO Model List for Essential Drugs (2023 – https://www.who.int/public…/i/item/WHO-MHP-HPS-EML-2023.02, σελ. 5) ως απαραίτητα φάρμακα», επισημαίνει η ίδια.

Κρίνουν ότι «η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να διορθώσει το λάθος της αυτό, και τα συγκεκριμένα σκευάσματα να συνεχίσουν να αποζημιώνονται από το Σύστημα Υγείας και έτσι να είναι προσβάσιμα χωρίς εμ σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που τα έχουν ανάγκη».

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Source

Related Posts