Ενεργοποιείται άμεσα νέος ηλεκτρονικός μηχανισμός ο οποίος θα χτυπάει κόκκινο κάθε φορά που μια επιχείρηση «ξεχνάει» να διαβιβάσει εντός 24 ωρών στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδει στις συναλλαγές της. Μόλις χτυπάει ο συναγερμός θα κινητοποιούνται οι «Ράμπο» της ΑΑΔΕ και θα ξεκινάει έλεγχος στην επιχείρηση.

Μέσω των διασταυρώσεων νέου τύπου που διενεργεί η ΑΑΔΕ αποκαλύφθηκαν τα υποκαταστήματα γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας ρούχων, στα οποία ορισμένες ταμειακές μηχανές δεν είχαν διαβιβάσει χιλιάδες αποδείξεις στην ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, η μη διαβίβαση στοιχείων λιανικής πώλησης στην ΑΑΔΕ τιμωρείται με λουκέτο από 48 ώρες έως και 10 ημέρες, όπως ακριβώς ισχύει και για μη έκδοση αποδείξεων.

Στο μεταξύ, παράταση της διορίας για τη διασύνδεση των POS με ταμειακές και διαχείρισης πόρων (ERP) αναμένεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είτε επισήμως είτε ανεπισήμως. Η μέχρι στιγμής ισχύουσα διορία για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS – ERP έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου, όμως η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει με τους επιθυμητούς ρυθμούς και για αυτό το υπουργείο θα δώσει παράταση ενός μήνα, μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Ταυτόχρονα, το υπουργείο αναζητά πόρους για πέμπτο κύκλο χρηματοδότησης των εταιρειών που εμπλέκονται με τη διασύνδεση. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι πόροι αυτοί αναμένεται να βρεθούν μέσα από αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, αφού προηγηθούν συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Related Posts