Τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ σε εκδήλωση στο Bruegel στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την ΕΕ. «Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός από 70% σε 38% τέλος του 2024, 14% το 2025 14% και σε μονοψήφιο στο τέλος του 2026». Επίσης, προτεραιότητες είναι κατά τον τούρκο αξιωματούχο η ενίσχυση της δημοσιονομικής θέσης με δημοσιονομική εξυγίανση, η αποκατάσταση της εξωτερικής ισορροπίας και ο μετασχηματισμός της οικονομίας με τη βοήθεια επίσης μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής.

«Θα κάνουμε μια ολοκληρωμένη αναθεώρηση δαπανών. Ανακοινώσαμε μειώσεις δαπανών, αναπροσανατολισμό επενδυτικών δαπανών σε πιο παραγωγικές περιοχές για να γίνει πιο ανταγωνιστική η Τουρκία. Θα προτείνουμε νέα μέτρα για επέκταση της φορολογικής βάσης, αντιμετώπιση της σκιώδους οικονομίας» είπε. Στόχος είναι επίσης η μείωση του ελλείμματος αρκετά κάτω 3% και του χρέους, είπε. Η Τουρκία έχει έλλειμμα 5,2%, δημόσιο χρέος 29,5%, ενώ το συνολικό χρέος (δημόσιο, ιδιωτικό κ.λπ.) είναι 109% του ΑΕΠ. Ανάμεσα στους στόχους είναι επίσης να μειωθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Ομως, κατά τον τούρκο αξιωματούχο η ιστορικά ισχυρή ανάπτυξη θα μετριαστεί. Θα δοθεί ακόμη έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό, βελτίωση επενδυτικού κλίματος, εμβάθυνση αγοράς κεφαλαίων, μεταρρύθμιση δημόσιων οικονομικών. «Κερδίζουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών», είπε, «οι οίκοι αξιολόγησης μας αναβαθμίζουν».

Σχετικά με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται την ΕΕ. «Ο μετασχηματισμός είναι ευκολότερος όταν επαν-αγκυροβοληθεί η Τουρκία στην Ευρώπη» είπε. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα μεγέθη σε εμπόριο κ.λπ, υποστήριξε ότι Τουρκία και Ευρώπη δεν μπορούν να αποσυνδεθούν. Επίσης, η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, καθώς η θέση της οικονομίας διεθνώς συρρικνώνεται, είπε, προτείνοντας να επεκτείνει την ενιαία αγορά συμπεριλαμβάνοντας την Τουρκία, ζήτησε εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, απελευθέρωση βίζας. Κατηγόρησε την Ευρώπη ότι δεν έχει στρατηγική προσέγγιση για την Τουρκία, επισημαίνοντας επίσης ότι εκβιάζεται από μαξιμαλιστικά αιτήματα ορισμένων κρατών. Σε σχέση με τις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους αξιωματούχους, είπε ότι η προοπτική είναι θετική, η ατμόσφαιρα εποικοδομητική, υπάρχουν ζητήματα, αλλά το κλίμα είναι θετικό. «Χρειάζεται χρόνος. Πόσος, δεν ξέρουμε».

Related Posts