Sports

«Είμαστε ξεκάθαρα η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ – Η Αχτσιόγλου και η Λατινοπούλου

«Είμαστε ξεκάθαρα η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ - Η Αχτσιόγλου και η Λατινοπούλου

Προβληματισμό έχει φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου αν και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να υποστηρίζουν ότι είναι ικανοποιημένα δεδομένων των συνθηκών που αντιμετώπισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά για τις Ευρωεκλογές, προσθέτοντας ότι:

«Είναι ένα αποτέλεσμα που επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωταγωνιστική δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου και της Αριστεράς. Και από ‘δω και πέρα μπορούμε, με το κατάλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάσουμε το επόμενο διάστημα, να πείσουμε τους πολίτες, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν πειστεί, καθώς είχαμε και μόλις δύο μήνες ανέφελης πορείας σε σχέση με τα εσωκομματικά μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στις 24 Φλεβάρη είχε μονοψήφιο δημοσκοπικό ποσοστό. Από ‘κει πέρα, όμως, είχε διαρκώς ανοδική πορεία κι έφτασε στο 15%, το οποίο είναι ένα καλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς το τι είχε συμβεί στο κόμμα και πόσο τραυματίστηκε τους προηγούμενους 11 μήνες, με την πολύ οδυνηρή ήττα στις εθνικές εκλογές. Μας επηρέασε κι εμάς η αποχή. Ωστόσο, είμαστε ξεκάθαρα η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, τη στιγμή που κάποιοι έλεγαν ότι θα είμαστε τρίτοι, ανάμεσα σε αυτούς και κάποιες δημοσκοπήσεις».

Οι σκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη στις Σπέτσες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από χθες (σ.σ. 10.06.2024) βρίσκεται στις Σπέτσες, προκειμένου με ηρεμία και νηφαλιότητα να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει μέσα στο κόμμα του, ενώ την ίδια στιγμή στην Κουμουνδούρου αναρωτιούνται τι έφταιξε και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να κρατηθεί στα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2023.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η επικοινωνιακή τακτική που ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης αλλά και η διαχείριση του πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δηλαδή έπραξε σωστά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που το δημοσιοποίησε την τελευταία εβδομάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πάντως αποφασισμένος να ανασυγκροτήσει το κόμμα του σε όλα τα επίπεδα . Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει το συνέδριο του κόμματος το οποίο θα σηματοδοτήσει τις αλλαγές που θα γίνουν τόσο σε ιδεολογικό επίπεδο όσο και οργανωτικά.

«Να έρθουν πίσω οι 11 έδρες της Νέας Αριστεράς»

Την Κυριακή (09.06.2024) το βράδυ, πάντως, ξεκίνησε μία νέα συζήτηση σε ότι αφορά την παράδοση των 11 εδρών που κρατούν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι «από τα ποσοστά που πήραν όσοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην κοινωνία. Άρα θα έπρεπε να παραδώσουν τις έδρες εκεί που ανήκουν».

«Οι διασπαστικές δυνάμεις πάτωσαν. Δεν βρήκαν καμία ανταπόκριση στην κοινωνία και στον κόσμο της Αριστεράς. Τους πέρασε μέχρι και το κόμμα της κ. Λατινοπούλου. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, θα πρέπει να αναλογιστούν αν αυτό που έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα τους, μέσα από το οποίο αναδείχτηκαν και πήραν και τις 11 βουλευτικές έδρες, ήταν σωστό ή αν θα πρέπει να διατηρούν την κατοχή αυτών των εδρών», είπε η Βούλα Κεχαγιά.

Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς δεν υπάρχει πάντως καμία τέτοια πρόθεση να επιστρέψουν τις έδρες αφού τα στελέχη της επιμένουν ότι τα κόμματα της αριστεράς έχουν μάθει από μάχες.

Ενοχλημένη η Κουμουνδούρου με Τεμπονέρα

Την ίδια στιγμή ενόχληση δημιούργησε σε πολλούς η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που λίγες μόνο ώρες μετά τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης του χώρου της αριστεράς – κεντροαριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό η πλατφόρμα για το «Μέτωπο Δημοκρατίας», που συγκροτείται από τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Αντώνη Κοτσακά και σε κείμενο τους απορρίπτουν την προοπτική του Συνεδρίου, αφήνοντας αιχμές ότι αυτό εξυπηρετεί τον στόχο της ηγεσίας για έλεγχο των συσχετισμών και αναδιανομή ρόλων. Ακόμα επικρίνουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «προσωπικές στρατηγικές» και για ευθύνες «που δεν υπάρχουν περιθώρια διάχυσής τους στους άλλους».

Καλούν σε δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή των κομμάτων του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου (κατά βάση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά) κινημάτων και τριτοβάθμιων οργανώσεων που θα ξεκινήσει τον διάλογο για την διαμόρφωση μιας μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Επικαλούνται δε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξαν τοποθετήσεις στελεχών από αυτά τα τρία κόμματα θετικές απέναντι σε αυτή την προοπτική.

Ο «χρησμός» του Νίκου Καρανίκα

Μία πρώτη απάντηση στις κινήσεις αυτές έδωσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Καρανίκας λέγοντας: «Όταν διαβάζω ”προτείνουμε” σημαίνει ομάδα τάση φράξια. Οπότε πιο πολύ σε αντιλαμβανόμαστε ως φράξια με το ένα πόδι εκτός συριζα ΠΣ και το άλλο στην υπονόμευση παρά ως ένα πολιτικό ον με ήθος και δημοκρατική κουλτούρα. Ίσως ζήλεψες την προσωρινότητα της Ν. Αρ2».

To άρθρο «Είμαστε ξεκάθαρα η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας» λένε στον ΣΥΡΙΖΑ – Η Αχτσιόγλου και η Λατινοπούλου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Posts