Πολιτικά

Διαγραφές για όποιον δεν ακολουθεί την κομματική γραμμή προανήγγειλε ο Κασσελάκης – «Θα σας ταράξω στη συλλογικότητα»

«Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είχε μία παραγωγική συζήτηση και μία καλοπροαίρετη κριτική προς το πρόσωπό μου που όχι μόνο την δέχομαι αλλά και την προσκαλώ», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη δευτερολογία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και, απαντώντας στα όσα ανέφεραν στελέχη, ξεκαθάρισε ότι «ρευστοποίηση του κόμματος, των οργάνων, δεν πρόκειται να υπάρξει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι «από εδώ και πέρα θα σας ταράξω στη συλλογικότητα. Ετοιμαστείτε για όργανα που θα συνεδριάζουν όλη την ώρα, και Αύγουστο αν χρειαστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ απηύθυνε και προειδοποιήσεις προς τους βουλευτές.

«Αλλά, και είμαι ξεκάθαρος σε αυτό, το μόνο έντιμο πράγμα να συμφωνήσουμε όλοι μας, ότι μέσα στα όργανα μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε, αν όμως την επόμενη μέρα είστε σε μία δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκετε με το πνεύμα και τις αποφάσεις των οργάνων, χωρίς να τηρούμε το καταστατικό, τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο πρόεδρός τους να πάρουν θέση. Αυτό να ξέρετε δεν είναι απειλή, είναι κοινή λογική. Είναι η τίμια συμφωνία που κάνουμε ο ένας προς τον άλλον, για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά. Από εμένα έχετε αυτή τη δέσμευση», όπως είπε.

«Είμαι διαθέσιμος, επιθυμώ να συζητήσω με όλους τους 300 από εσάς μέσα στον Ιούλιο και θα το κάνω, αλλά σεβόμαστε το κόμμα μας έμπρακτα από εδώ και πέρα όλοι μας. Ένα από τα βήματα που συνάδουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι να μην τροφοδοτούμε την προπαγάνδα που ήδη έχει εκτοξευτεί ότι προτείνω ρευστοποίηση των οργάνων», σημείωσε.

Και προσέθεσε: «Το ακριβώς αντίθετο, προτείνω μία ανοιχτή διαδικασία που θα καταλήξει στο καταστατικό μας συνέδριο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, διαδικασία που θα μπορέσει να αποφασίσει για αποδοτικά όργανα. Είναι ιδέες όπως είπε που δεν είναι προτάσεις από εμένα καλά δουλεμένες, είναι ιδέες, το είπα ξεκάθαρα. Και μάλιστα είπα ότι μπορώ να αλλάξω την άποψή μου. Λογοκρισία στην Αριστερά δεν υπάρχει. Ας πάρουμε όλες τις ιδέες και ας πορευτούμε. Ρευστοποίηση του κόμματος, ρευστοποίηση των οργάνων, δεν πρόκειται να υπάρξει. Θα υπάρξει κοινή λογική και αποδοτικότητα και νομίζω ότι αυτό το θέλουμε όλες και όλοι μας».

«Θα ήθελα να παρακολουθώ αντί να σβήνω φωτιές»

«Θα ήθελα να είχαμε στο μέλλον Κεντρικές Επιτροπές που θα συνεδριάζουν όχι μόνο τακτικά αλλά να παρακολουθώ όλες τις ομιλίες και να καταγράφονται ιδέες, αντί να νιώθω ότι πρέπει να σβήνω φωτιές έξω από την αίθουσα», είπε με νόημα, εννοώντας το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης, «οι καλές ιδέες υπάρχουν και κάθε φορά που έχω παρακολουθήσει περιεχόμενο όπως σήμερα από συντρόφισσες και συντρόφους, που δεν έχω μπορέσει να αφιερώσω πολύ χρόνο στις ιδέες, να τους ακούσω, βλέπω άλλη μία καλή ιδέα. Πάντα υπάρχει κάποια καλή ιδέα εδώ μέσα».

Και έφερε ως παράδειγμα δύο ιδέες που κατέγραψε: «Να έχουμε ένα γραφείο νομοθετικού έργου στο κόμμα. Αυτό είναι κάτι που με αγχώνει πολύ. Πώς μπορούμε με μία μικρότερη ομάδα και μικρότερους πόρους να παράγουμε ξεκάθαρες πολιτικές προτάσεις. Έχω και εγώ πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια να μιλάω πολιτικά όταν έχουμε προτάσεις. Η άλλη υπενθύμιση από τον Τρύφωνα για τα υπηρεσιακά συμβούλια, είναι μία υπενθύμιση που δεν έπρεπε να την ακούγαμε τώρα, έπρεπε να την είχαμε οργανώσει εδώ και καιρό».

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «πολλά έχουν γίνει, έχουμε περάσει πολλά και βρισκόμαστε εδώ ως η αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, η δεύτερη δύναμη της χώρας, η ηγέτιδα δύναμη του προοδευτικού χώρου και, μάλιστα, με ιδέες που είναι ξεκάθαρα προοδευτικές και αριστερές, χωρίς να πρέπει το κόμμα να μοιράζεται στη μέση ιδεολογικά. Και αυτό πιστεύω είναι μία τεράστια επιτυχία».

Για την Αυγή: Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι στην ευθύνη

Στη συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στην Αυγή, εκφράζοντας τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του στους εργαζόμενους «που το αυριανό (7/7) κυριακάτικο φύλλο θα βγει κανονικά. Ήταν μία συζήτηση που κάναμε με τους εργαζόμενους χθες σε αρκετά μεγάλο βάθος, για να μπορέσουμε κάθε προσοδοφόρα προσπάθεια και πρωτοβουλία να γίνεται, όπως το κυριακάτικο φύλλο».

«Σας παρακαλώ ειλικρινά να το αγοράσετε όλες σας και όλοι σας. Αγοράστε δύο και δώστε ένα σε ένα φίλο ή μία φίλη σας. Για να σας πω και την αλήθεια, από αυτό εδώ το όργανο, και με μεγάλη λύπη το λέω, έχουμε μπορέσει να συγκεντρώσουμε λιγότερο από 7.000 ευρώ για τη στήριξη των μέσων μας από τότε που απηύθυνα αυτή την παράκληση. Δεν θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει ούτε τη βούληση ούτε την πραγματικότητα αυτού του οργάνου. Ειδικά όταν έβαλα ένα ποσό που είναι τρεις φορές παραπάνω. Ας σταθούμε όλοι αντάξιοι στην ευθύνη στο κόμμα και σε αυτή την ιστορική εφημερίδα και να συνεισφέρουμε κάτι. Τουλάχιστον να συμμετέχει όλη η Κεντρική Επιτροπή», σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στα μέλη του κομματικού οργάνου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας για την «καλοπροαίρετη κριτική για το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου», είπε ότι «αυτό έγινε στο πνεύμα όχι μόνο των παλαιότερων συζητήσεων στα όργανα και στο εκτελεστικό γραφείο, αλλά και στο πνεύμα της πολύ απλής οικονομικής πραγματικότητας ότι δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το κυριακάτικο φύλλο που είναι προσοδοφόρα. Στην πρόταση που θα ακολουθήσει στο προεδρείο θα προσπαθήσουμε να έχουμε την εξουσιοδότηση, να μπορεί να μας βοηθήσει να προβούμε στον εξορθολογισμό που πρέπει να γίνεται».

«Οι μόνοι που δεν λένε ‘mea culpa’ είναι εκείνοι που δεν τολμούν και δεν αποφασίζουν. Βάζω τον εαυτό μου μπροστά, κάνω ό,τι μπορώ, τρέχω παντού και δεν ζητώ παράσημα, ζητώ μόνο τη στήριξή σας συλλογικά, για να μπορέσει αυτός ο χώρος που μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα να πετύχει ακριβώς αυτό», υπογράμμισε.

Related Posts