Η Δανία προχωρά με την επιβολή του πρώτου φόρου άνθρακα στον κόσμο στον αγροτοκτηνοτροφικό κλάδο, με τους κτηνοτρόφους να καλούνται να καταβάλλουν σχεδόν 100 ευρώ ετησίως για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από κάθε αγελάδα που έχουν στην κατοχή τους.

Υστερα από μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων με κλαδικούς φορείς και περιβαλλοντικές ομάδες, ο κυβερνών συνασπισμός της Δανίας συμφώνησε να φορολογήσει με 16 ευρώ κάθε τόνο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times».

Τα μηρυκαστικά ζώα όπως οι αγελάδες και τα πρόβατα παράγουν μεθάνιο μέσω του πεπτικού τους συστήματος, ενώ τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα στο γρασίδι που τρώνε παράγουν επίσης αέρια του θερμοκηπίου. Το ζωικό κεφάλαιο ευθύνεται για το 11% των παγκόσμιων εκπομπών, με σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών να προέρχονται από αγελάδες.

Από το 2030 οι αγρότες θα πρέπει να πληρώνουν 120 κορώνες Δανίας (16 ευρώ) ανά τόνο εκπεμπόμενου ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα, που θα ανέλθει σε 300 κορώνες (40 ευρώ) από το 2035 και μετά. Η κυβέρνηση θα παράσχει επίσης 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναδάσωση 250.000 εκταρίων γεωργικής γης έως το 2045, θα δεσμεύσει 140.000 πεδινές εκτάσεις έως το 2030 και θα εξαγοράσει ορισμένες εκμεταλλεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αζώτου.

Related Posts