Η ιδιοκτησία γεωργικής γης έχει αποδειχθεί μία από τις καλύτερες επενδύσεις στη Βραζιλία την τελευταία δεκαετία. Αλλά μόνο για τους Βραζιλιάνους, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι ξένοι επενδυτές απαγορεύεται να αγοράζουν γη απευθείας και υπάρχουν λίγες εισηγμένες εταιρείες ή κεφάλαια που τους προσφέρουν έκθεση στην αύξηση της αξίας της γεωργικής γης, ειδικά στην πλούσια κεντροδυτική περιοχή της χώρας.

Τώρα, μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Σάο Πάολο αρχίζει να λανσάρει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο για αλλοδαπούς ώστε να έχουν πρόσβαση στη γη, με στόχο την άντληση 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Αφού συγκέντρωσε κάποια χρήματα σε τοπικό επίπεδο, η AGBI θα προσπαθήσει τώρα να προσελκύσει παγκόσμιους επενδυτές με προγραμματισμένα τροφοδοτικά οχήματα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Mario Lewandowski, διευθυντή νέων επιχειρήσεων. Το ταμείο στοχεύει σε περίοδο 10 ετών, αλλά θα επιστρέψει κεφάλαιο μόλις βελτιωθούν και εκποιηθούν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Τα τελευταία 20 χρόνια οι αξίες της γης στη Βραζιλία έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 6 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τον πληθωρισμό. Τα δύο πρώτα αμοιβαία κεφάλαια της AGBI είχαν ετήσια εσωτερικά ποσοστά απόδοσης σε δολάρια ΗΠΑ 5,75% και 8,73%, αντίστοιχα, ή περισσότερο από 8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό σε real (το νόμισμα της Βραζιλίας).

Related Posts