Υγεία

Γρίπη των πτηνών: Η Φινλανδία θα εμβολιάσει προληπτικά ανθρώπους για πρώτη φορά

Η Φινλανδία πρόκειται να γίνει τις επόμενες εβδομάδες η πρώτη χώρα του κόσμου που χορηγεί εμβόλιο γρίπης των πτηνών σε εργαζομένους εκτροφείων, εν μέσω διεθνούς ανησυχίας για κίνδυνο μετάλλαξης και νέας πανδημίας.

Η σκανδιναβική χώρα έχει εξασφαλίσει εμβόλια δύο δόσεων για 10.000 άτομα στο πλαίσιο κοινής παραγγελίας της ΕΕ για έως 40 εκατ. δόσεις της εταιρείας CSL Seqirus, οι οποίες θα κατανεμηθούν σε 15 χώρες-μέλη.

«Το εμβόλιο θα διατεθεί σε άτομα 18 ετών και άνω που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από γρίπη των πτηνών λόγω της εργασίας τους ή άλλων περιστάσεων» ανακοίνωσε το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Το επιθετικό στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πουλερικών τα τελευταία χρόνια και προκαλεί όλο και συχνότερα κρούσματα σε θηλαστικά, μεταξύ άλλων σε αγελάδες αμερικανικών εκτροφείων.

Έχει προκαλέσει επίσης μικρό αριθμό κρουσμάτων σε ανθρώπους, κάτι που έχει συμβεί πρόσφατα στις ΗΠΑ αλλά όχι στη Φινλανδία.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της χώρας θέλει να προλάβει τυχόν μετάδοση του ιού στα εκτροφεία γούνας.

«Οι συνθήκες στη Φινλανδία διαφέρουν επειδή έχουμε εκτροφεία γούνας όπου τα ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με την άγρια ζωή» δήλωσε στο Reuters η Χάνα Νόχινεκ, αρχίατρος του Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Πέρυσι, επιδημίες γρίπης των πτηνών σε ανοιχτά εκτροφεία μινκ και αλεπούδων στη Φινλανδία οδήγησαν στη θανάτωση και καταστροφή 485.000 ζώων.

Τα εμβόλια προορίζονται για εργαζομένους σε πτηνοτροφεία και εκτροφεία γούνας, τεχνικούς εργαστηρίων που χειρίζονται δείγματα, κτηνιάτρους και άλλες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το εμβόλιο θα χορηγείται επίσης σε ανθρώπους που τυχαίνει να μολυνθούν, καθώς και στις στενές επαφές τους.

Related Posts