Ναι, η δημοσκόπηση από τους «New York Times» που έκανε πολλούς να ανατριχιάσουν. Εδειξε τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίζει τις προεδρικές εκλογές με σημαντική διαφορά έναντι του Τζο Μπάιντεν σε πολλές κρίσιμες πολιτείες, δηλαδή στα μέρη που είναι πιο πιθανό να αποφασίσουν τον νικητή στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. Η δημοσκόπηση, φυσικά, είναι μόνο ένα στιγμιότυπο, αλλά εξακολουθεί να αφηγείται μια προειδοποιητική ιστορία – ειδικά όταν συνδυάζεται με τη βεβαιότητα ότι ο Τραμπ, εάν εκλεγεί, θα προχωρήσει γρήγορα προς το να κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες ένα αυταρχικό καθεστώς.

Προσθέστε τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν, παρά τα επιτεύγματά του, και καταλήγετε σε ένα αναπόφευκτο συμπέρασμα: τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα. Τα ΜΜΕ πρέπει να μεταδώσουν στους αμερικανούς πολίτες την κρίσιμη σημασία αυτών των εκλογών και τους κινδύνους μιας νίκης του πρώην προέδρου.

Είναι πλέον σαφές ότι ο Τραμπ, εάν εκλεγεί, θα χρησιμοποιήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να κυνηγήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και επικριτές, ενώ θεωρείται πιθανό ακόμη και να αναπτύξει τον στρατό προς αυτόν τον σκοπό. Οι σύμμαχοί του καταστρώνουν σχέδια για να επικαλεστούν τον νόμο περί εξέγερσης την πρώτη μέρα.

Οι ΗΠΑ τότε «θα έμοιαζαν με μπανανία», είπε στην «Washington Post» καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια όταν αποκαλύφθηκαν αυτά τα σχέδια. Σχεδόν το ίδιο ανησυχητικές, δύο ιστορίες των «New York Times» περιέγραψαν τα αυταρχικά σχέδια του Τραμπ να τοποθετήσει πιστούς δικηγόρους σε βασικές θέσεις και να περιορίσει την ανεξαρτησία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ, γενικά, δεν κάνουν επαρκή δουλειά για να μεταδώσουν αυτές τις πραγματικότητες. Αντίθετα, οι δημοσιογράφοι τονίζουν την ηλικία του Τζο Μπάιντεν και το χαλαρό στυλ του Τραμπ. Αποδίδουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων στην «πόλωση», λες και οι ίδιοι δεν έχουν κανέναν ρόλο. Και, φυσικά, τονίζουν την αντιπαλότητα – αντί για το τι θα συμβεί λίγο μετά τις εκλογές.

Να τι πρέπει να αναδειχθεί: ο Τραμπ δεν μπορεί να επανεκλεγεί εάν θέλετε οι Ηνωμένες Πολιτείες να είναι ένα μέρος όπου οι εκλογές αποφασίζουν τα αποτελέσματα, όπου τα δικαιώματα ψήφου έχουν σημασία και όπου οι πολιτικοί δεν διώκουν αβάσιμα τους αντιπάλους τους.

Οταν οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν πώς η πολιτική επηρεάζει τη ζωή τους, ψηφίζουν ανάλογα. Εχουμε δει αυτό να γίνεται με σεβασμό στα δικαιώματα των αμβλώσεων στο Οχάιο, τη Βιρτζίνια, το Ουισκόνσιν και όχι μόνο. Σε αυτό το θέμα, οι ψηφοφόροι αντιλαμβάνονται ξεκάθαρα ότι τα δικαιώματα έχουν αφαιρεθεί και αντέδρασαν. Βέβαια τα δικαιώματα άμβλωσης αποτελούν προσωπικό και άμεσο ζήτημα. Οι απειλές του Τραμπ για τη δημοκρατία; Αυτή είναι μια πιο δύσκολη ιστορία. Πιο δύσκολη από το «Ο Τζο Μπάιντεν είναι γέρος». Πιο δύσκολη από το «Θεέ μου, η Αμερική είναι τόσο πολωμένη».

Ηταν εντυπωσιακή η έρευνα που έγινε στο ρεπορτάζ της «Washington Post» σχετικά με τον Τραμπ και τους συμμάχους του που σχεδίαζαν μετεκλογική αρπαγή της εξουσίας. Αλλά ήταν πολύ αποκαλυπτική μια διατύπωση στον υπότιτλο: «Επικριτές χαρακτήρισαν τις υπό εξέταση ιδέες επικίνδυνες και αντισυνταγματικές». Αρα κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι είναι εντάξει, σωστά; Αυτό υποδηλώνει ότι και οι δύο πλευρές έχουν μια έγκυρη άποψη για το εάν η δημοκρατία έχει σημασία.

Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες ιστορίες όπως αυτές που έκαναν η «Post» και οι «Times». Κάθε ειδησεογραφικός οργανισμός θα πρέπει να κάνει ρεπορτάζ σχετικά με αυτό με πολύ περισσότερο σθένος – και επανάληψη – από ό,τι για τον Μπάιντεν που είναι 80 ετών.

Είναι ευθύνη των μέσων ενημέρωσης να αρπάζουν τους αμερικανούς ψηφοφόρους από το πέτο, όχι απλώς να τους γνέφουν ευγενικά κατά καιρούς. Μπορεί να είναι λάθος και είναι ανόητο να υπερεκτιμάται η σημασία τους, ειδικά έναν χρόνο πριν από τις εκλογές, αλλά εάν περισσότεροι πολίτες κατανοούσαν πραγματικά το διακύβευμα, δεν θα υπήρχε πραγματική διαμάχη μεταξύ αυτών των υποψηφίων.

Καθώς για τις εκλογές απομένει λιγότερο από ένας χρόνος, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να μεταδίδεται η αλήθεια.

Related Posts