Κόσμος

Γεωλόγος ανακάλυψε το αρχαιότερο νερό στη Γη και αποφάσισε να το πιεί για να δοκιμάσει τη γεύση του

Αν και οι περισσότεροι από εμάς θα αηδιάζαμε στη σκέψη, εκτός εάν ήμασταν απελπισμένοι για νερό, δεν ισχύει το ίδιο για τα άτομα που συμμετείχαν σε μια απίστευτη ανακάλυψη.

Το 2013, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν νερό χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, το οποίο είχε μείνει απομονωμένο από τον έξω κόσμο για χιλιετίες στο Timmins, στο Οντάριο του Καναδά.

Οι περισσότεροι θα συμφωνούσαμε πως πιθανώς το υγρό δεν είναι πόσιμο, καθώς είναι ηλικίας μεταξύ 1,5 και 2,6 δισεκατομμυρίων ετών.

Αλλά προφανώς η καθηγήτρια Barbara Sherwood Lollar δεν είναι… οι περισσότεροι άνθρωποι.

«Απαίσιο»

Ως επικεφαλής της έρευνας, η Lollar δοκίμασε το νερό αλλά και τον εαυτό της και κρίνοντας από την αντίδρασή της, πρέπει να είχε πολύ άσχημη γεύση.

Προς έκπληξη κανενός, το αρχαίο νερό ήταν προφανώς «απαίσιο».

Barbara Sherwood Lollar

Κάτω δεξιά η Barbara Sherwood Lollar

Περιγράφοντας τη γεύση του υγρού στους LA Times, η επιστήμονας είπε ότι το πρώτο πράγμα που της ήρθε στο μυαλό ήταν κάτι που κανείς δεν θέλει από ένα ποτό: η αλμύρα.

«Λόγω των χημικών αντιδράσεων μεταξύ του νερού και του βράχου, είναι εξαιρετικά αλμυρό», είπε.

«Πρέπει να παραδεχτώ ότι το έχω δοκιμάσει κατά καιρούς»

«Είναι πιο παχύρρευστο από το νερό της βρύσης. Έχει τη συνοχή ενός πολύ ελαφρού σιροπιού σφενδάμου. Δεν έχει χρώμα όταν βγαίνει έξω, αλλά μόλις έρθει σε επαφή με το οξυγόνο αποκτά ένα πορτοκαλί χρώμα, επειδή αρχίζουν να σχηματίζονται τα μέταλλα σε αυτό – ειδικά ο σίδηρος», εξήγησε η ίδια.

Η Lollar πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «σίγουρα δεν θα θέλατε» να το πιείτε, αλλά παρόλα αυτά, προφανώς το δοκίμασε περισσότερες από μία φορές, λέγοντας: «Πρέπει να παραδεχτώ ότι το έχω δοκιμάσει κατά καιρούς».

Αλλά πριν την κρίνετε, είχε τους λόγους της, όπως εξήγησε: «Μας ενδιαφέρουν τα αλμυρά νερά επειδή είναι τα παλαιότερα, και η δοκιμή είναι ο γρήγορος και βρώμικος τρόπος για να βρούμε ποια είναι τα πιο αλμυρά».

Κι άλλη ανακάλυψη

Η Lollar δεν ήξερε ότι θα περνούσαν μόλις τρία χρόνια πριν οι επιστήμονες ανακαλύψουν στην ίδια περιοχή ένα νερό που πίστευαν ότι ήταν ακόμη παλαιότερο, το οποίο θεωρούνταν τουλάχιστον 500 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερο από το προηγούμενο εύρημα.

Δεν είναι γνωστό πώς ήταν η γεύση αυτού του νερού, αλλά δεδομένου του πόσο κακό ήταν το πρώτο, υποθέτουμε ότι δεν ήταν καλό.

Related Posts