Βήμα –βήμα όλη η διαδικασία για τον εμβολιασμό: Πως, που και πότε θα κλείσουμε ραντεβού;

9

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου ήρθαν στην Ελλάδα το Σάββατο, τα πρώτα εμβόλια ξεκίνησαν να γίνονται σήμερα στη 13.00 το μεσημέρι με πρώτη τη νοσηλεύτρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας  του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Ευσταθία Καμπισιούλη, δεύτερο τον 88χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης και ακολούθησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελαροπούλου και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης  εμβολιάστηκε στις 14.00 στο Αττικό νοσοκομείο, λίγο αργότερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου που έκανε το εμβόλιο στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”.

Η αρχή έγινε λοιπόν και από εδώ και στο εξής ξεκινάει η επιχείρηση «Ελευθερία». Το σχέδιο για το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού της χώρας μπαίνει σε εφαρμογή επιτέλους και όλοι αναρωτιούνται τα αυτονόητα: Που θα απευθυνθώ για να κλείσω ραντεβού; Πως θα κλείσω ραντεβού; Σε ποιο εμβολιαστικό κέντρο θα πάω; Πότε θα έρθει η σειρά μου;

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους οι πολίτες από το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με τρεις τρόπους:

1) Μπορεί να συνδεθεί στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr με τα στοιχεία του TAXIS.

2) Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

3) Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα παραπάνω ψηφιακά «εργαλεία», μπορούν να επισκεφτούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή το φαρμακείο της γειτονιάς τους και θα τους κλείσουν το ραντεβού.

 Όταν κλείσουν το ραντεβού

Όταν ο πολίτης κλείσει το ραντεβού του, τότε θα λάβει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό  ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

 Υπενθύμιση ραντεβού

Τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού, ο πολίτης θα λάβει e-mail και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας. Για παράδειγμα: να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ. αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

 Διενέργεια εμβολιασμού

-Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και τα στοιχεία του (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.

-Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

-Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει: γενικές ερωτήσεις αλλά και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί ( π.χ εάν έχει αλλεργίες κλπ).

Με βάση τις απαντήσεις που θα δώσει ο πολίτης  ο ιατρός θα αξιολογήσει την κλινική εικόνα και θα εκτιμήσει εαν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Ο πολίτης αφού κάνει το εμβόλιο παραμένει για 15΄ λεπτά στο Κέντρο Εμβολιασμού και μετά αποχωρεί. Αυτό προβλέπεται για τη σπάνια περίπτωση που μπορεί να νιώσει κάποια αδιαθεσία ή να εμφανίσει κάποια αλλεργία και να χρειαστεί ιατρική βοήθεια.

Σημειώνεται ότι το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του πολίτη. Έτσι ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης.

 Πότε θα έρθει η σειρά σας.

Επειδή τα εμβόλια θα έρχονται σε δόσεις γι’ αυτό οι πολίτες θα εμβολιάζονται σταδιακά και με σειρά προτεραιότητας. Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο Ελευθερία:

Πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι ηλικιωμένοι και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.

Δεύτεροι στη σειρά θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Πρόκειται για: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω.

Επίσης οι ευπαθείς ομάδες όπως: ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κορωνοϊό ανεξαρτήτως ηλικίας (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς κλπ) προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και για ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κορωνοϊό.

Τελευταίοι θα κάνουν το εμβόλιο άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, δηλαδή ο υγιής πληθυσμός.

Υπολογίζεται ότι έως τον Ιούνιο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού της χώρας. Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός είναι δωρεάν και ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο θα πρέπει να εμβολιαστεί πάνω από το 60% του πληθυσμού, για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που χρειαζόμαστε και να επιστρέψουμε στην κανονική μας ζωή.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.