Κόσμος

Από την Κάμαλα Χάρις στην Μισέλ Ομπάμα: 6+1 δελφίνοι για την πιθανή διαδοχή του Τζο Μπάιντεν

Εξαιτίας της συζήτησης που άνοιξε από την κακή παρουσία του αμερικανού προέδρου στο ντιμπέιτ με τον αντίπαλό του, αλλά και με δεδομένο ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει επισήμως λάβει έγκριση ως υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, είναι θεωρητικά ανοιχτό το ενδεχόμενο επιλογής ενός άλλου υποψηφίου.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών αλλά δεν χρίζεται επισήμως υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία μέχρι το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών του 2024 στο Σικάγο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου.

Μηχανισμός αντικατάστασης δεν υπάρχει και μια τέτοια κίνηση θα γινόταν για πρώτη φορά από ένα πολιτικό κόμμα στις ΗΠΑ. Πάντως η ονοματολογία δίνει και παίρνει αναδεικνύοντας τουλάχιστον έξι δελφίνους για μια πιθανή διαδοχή. Ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι το γεγονός πως τα ονόματα που αναφέρονται ως πιθανοί αντικαταστάτες ακούγονταν ήδη από το 2020 υποδηλώνει ίσως και την περιορισμένη δυνατότητα ανανέωσης του κόμματος.

Κάμαλα Χάρις

Εκτιμάται ως η πιο προφανής επιλογή σε περίπτωση που ο ίδιος ο Μπάιντεν θα έφθανε να υποδείξει διάδοχο. Ωστόσο, η Χάρις έχει δεχθεί επικρίσεις γιατί δεν κατάφερε να διαμορφώσει έναν διακριτό ρόλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν και έχει χαμηλά ποσοστά αποδοχής στις δημοσκοπήσεις.

Είναι επίσης δύσκολο να βρει κανείς τίτλο αφιερωμένο στην αντιπρόεδρο στα μέσα ενημέρωσης. Είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας, η πρώτη γυναίκα νοτιοασιατικής καταγωγής και η δεύτερη μαύρη που εξελέγη στη Γερουσία. Μετά το ντιμπέιτ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είχε «αργή αρχή» αλλά «ένα δυνατό τελείωμα». Eάν ο Μπάιντεν επέλεγε τώρα να παραιτηθεί, η Χάρις θα γινόταν αυτόματα πρόεδρος.

Γκάβιν Νιούσομ

Ο 56χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνιας χαρακτήρισε «ανόητες εικασίες» τα περί εναλλακτικών υποψηφιοτήτων και είναι από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Μπάιντεν κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Το ντιμπέιτ στο οποίο συμμετείχε πέρυσι με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, λέγεται ότι αντανακλά μια προεδρική αντιστοιχία του μέλλοντος σύμφωνα με αναλυτές. Πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είναι ίσως πολύ φιλελεύθερος για την υπόλοιπη χώρα ως υπερασπιστής των αμβλώσεων, των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και του ελέγχου της οπλοκατοχής.

Τζέι Ρόμπερτ Πρίτζκερ

Ο  κυβερνήτης του Ιλινόι θα ήταν ένας από τους πλουσιότερους πιθανούς αντικαταστάτες, προερχόμενος από μία οικογένεια που κατέχει μεγάλη αλυσίδα ξενοδοχείων.

Οσο βρισκόταν σε εξέλιξη το ντιμπέιτ στήριζε με αναρτήσεις του τον Μπάιντεν και έριχνε ευθύβολα πυρά στον Τραμπ παρουσιάζοντάς τον ως επίδοξο Πούτιν. Η πολιτεία του έχει ανακηρυχθεί «πολιτεία καταφύγιο» όσον αφορά τις εγγυήσεις για τις αμβλώσεις, έχει νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για ψυχαγωγικούς σκοπούς και έχει ενισχύσει τους ελέγχους για την οπλοκατοχή επιβάλλοντας αυστηρούς κανόνες.

Γκρέτσεν Γουίτμερ

Κυβερνήτης του Μίσιγκαν που έχει συνδέσει το όνομά της με το κλείσιμο της οικονομίας στην αμερικανική πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε ανοιχτή κόντρα με την κυβέρνηση Τραμπ.

Οπως και οι Χάρις, Νιούσομ και Πρίτζκερ δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα περί διαδοχής και διατηρεί την υποστήριξή της στον Μπάιντεν και μετά το ντιμπέιτ. Τον Οκτώβριο του 2020 έγινε πρωτοσέλιδο όταν το FBI ανακάλυψε συνωμοσία ομάδας υποστηρικτών του Τραμπ για την απαγωγή της. Σε τοπικό επίπεδο, η νίκη της με 11 μονάδες έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της, επέτρεψε στο κόμμα της να κερδίσει το Κογκρέσο του Μίσιγκαν για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες.

Τζος Σαπίρο

Κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, μιας από τις κρίσιμες πολιτείες-κλειδιά, είχε κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του το 2020 με περισσότερες από 14 μονάδες.

Η διακυβέρνησή του είναι σχετικά δημοφιλής αν και έχει κατηγορηθεί από περιβαλλοντικές οργανώσεις για την υποστήριξή του στη βιομηχανία σχιστολιθικού αερίου της πολιτείας και από ορισμένους για τη θερμή υποστήριξή του στο Ισραήλ. Είναι Εβραίος και καταδίκασε τον αυξανόμενο αντισημιτισμό στις πανεπιστημιουπόλεις κατά τη διάρκεια του κύματος διαδηλώσεων αλληλεγγύης στη Γάζα.

Σέροντ Μπράουν

Στα 71 του θα ήταν ο μεγαλύτερος από τις εναλλακτικές επιλογές αν και πάλι είναι επτά χρόνια νεότερος από τον Τραμπ.

Θεωρήθηκε έκπληξη όταν το 2020 στην κουβέντα για το χρίσμα των Δημοκρατικών είπε ότι από τη θέση του γερουσιαστή του Οχάιο θα μπορούσε να δώσει την καλύτερη μάχη για λογαριασμό των εργαζομένων καθώς ασχολείται με την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο παράγων Μισέλ Ομπάμα

Κάποιοι προσθέτουν στους έξι και την πρώην πρώτη κυρία,

η οποία όμως αρνείται να κάνει το άλμα στην πολιτική παρά την αναμφισβήτητη δημοτικότητά της.

Related Posts