Λύση στην «τρύπα» των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αναζητούν οι προμηθευτές ενέργειας εξαιτίας των πρόσθετων επιδοτήσεων που παρασχέθηκαν από τα ταμεία τους σε επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA και δεν έχουν ακόμη επιστραφεί από το κράτος. Υπενθυμίζεται πως αυτά τα χρήματα προήλθαν από τις πρόσθετες επιδοτήσεις που εφαρμόστηκαν από τον Φεβρουάριο 2022 έως και τον Δεκέμβριο του 2023 για όλες τις επιχειρήσεις με παροχές έως 35 kVA. Πρόκειται για την ισχύ παροχής ρεύματος σε περίπου 1,25 εκατομμύρια μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων εστιατόρια, κομμωτήρια, περίπτερα και εμπορικά καταστήματα.

Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού – που είχε φτάσει κοντά στα 800 εκατ. ευρώ – έχει εξοφληθεί στους προμηθευτές, ωστόσο παραμένουν μια σειρά από εκκρεμότητες που η διευθέτησή τους αναμένεται να καθορίσει τις τελικές καταβολές. Τα ανοιχτά ζητήματα ποικίλλουν από εταιρεία σε εταιρεία, δεδομένου ότι κάθε εταιρεία, εν απουσία σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου ως προς την επιδότηση μη οικιακών παροχών έως 35 kVA, έπραττε κατά το δοκούν.

Μαζί με την ενσωμάτωση του διμήνου Νοέμβριος και Δεκέμβριος του 2023 στην επικείμενη τροποποιητική ΚΥΑ για τα 35 kVA, που αναμένεται να έρθει πιθανότατα τον Ιούνιο, θα επιλυθούν και μια σειρά από εκκρεμότητες που αντιμετωπίζουν οι προμηθευτές.

Στη νέα ΚΥΑ αναμένεται να συμπεριληφθούν ρυθμίσεις, με φόντο σχετικά ερωτήματα από τους παρόχους προς τον Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί ακόμη απαντήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη της αγοράς τονίζουν πως εν αναμονή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης ο ΔΑΠΕΕΠ δεν προβαίνει στην αποπληρωμή των ποσών που απομένουν και σχετίζονται με τις υπό διευκρίνιση πρόσθετες επιδοτήσεις, όταν αυτές έχουν αποδοθεί στους πελάτες των εταιρειών κατά τα έτη 2022 και 2023.

Related Posts