Αν και η άνοδος της Ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη Γαλλία, που οδήγησαν στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην περιοχή, πίεσαν τις ευρωπαϊκές μετοχές και το ευρώ, αυξάνοντας παράλληλα τις αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη με το κόστος δανεισμού της Γαλλίας και της Ιταλίας να αγγίζει υψηλά πολλών μηνών, το Χρηματιστήριο της Αθήνας απορρόφησε τις αρχικές πιέσεις (έως 1,20%) κλείνοντας με οριακή άνοδο 0,03%.

Η πολιτική μετατόπιση στην ευρωζώνη μπορεί να περιπλέξει τις προσπάθειες για εμβάθυνση της ολοκλήρωσης, αυξάνοντας το premium που ζητούν οι επενδυτές για να διατηρούν ομόλογα των πιο υπερχρεωμένων χωρών, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς, με τις ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης (swap) Ιταλίας και Γαλλίας να αυξάνονται μάλιστα σε υψηλά πολλών εβδομάδων. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναμένουν ότι η τρέχουσα αύξηση της αστάθειας θα είναι βραχύβια, καθώς τα κεντρώα, τα φιλελεύθερα και τα σοσιαλιστικά κόμματα πρόκειται να διατηρήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Παρά την αναμενόμενη δεξιά στροφή και την αποδυνάμωση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας, το γεγονός ότι ο «μεγάλος συνασπισμός» (κεντροδεξιοί, σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι) διατήρησε σχεδόν το 60% των εδρών καθιστά την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της κομισιόν πιθανή, εκτίμησαν ο Arnaud Marès και η ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup. Οι εξελίξεις θα μπορούσαν μάλιστα να προκαλέσουν ένα άνοιγμα για τον Μάριο Ντράγκι ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διαμορφωτή της ευρωπαϊκής ατζέντας, καθώς το ΕΛΚ έχει ανοίξει την πόρτα για συνεργασία με την Τζόρτζια Μελόνι. «Οσο η κεντρώα πλειοψηφία ενεργεί ως ενιαίο μπλοκ και οι δεξιές ομάδες παραμένουν ένα μη συνεκτικό μπλοκ, ο αντίκτυπος από τη δεξιά στροφή στην ΕΕ θα παραμείνει περιορισμένος», ανέφερε η Marion Muehlberger, οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Η οικονομική ολοκλήρωση θα επιβραδυνθεί από τη δεξιά στροφή», εκτίμησε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING, ενώ για τον Philippe Ledent, οικονομολόγο στην ING, η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στη Γαλλία δεν θα αμβλύνει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία στις 19 Ιουνίου, 10 ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, μπορεί να τεθεί σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η ριψοκίνδυνη απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να κάνει ακόμα δυσκολότερη τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποιεί η Capital Economic, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο της πολιτικής παράλυσης αν οι εξελίξεις οδηγήσουν σε «συγκατοίκηση».

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ γερμανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς σε σχέση με τα αντίστοιχα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωζώνης διευρύνθηκε. Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού εκτινάχθηκε στο 3,24%, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο, έναντι 2,67% του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, 4,08% του ιταλικού 10ετούς και 3,76% της ελληνικής 10ετίας.

Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε χθες στο ΧΑ στα 79,43 εκατ. ευρώ με την αγορά να δείχνει πως αναζητά κατεύθυνση. O ελληνικές συστημικές τράπεζες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στη μείωση των επιπέδων του κόστους ρίσκου (Corp), επισημαίνει σε ανάλυσή της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο η Morningstar DBRS, το οποίο υποχώρησε στις 77 μονάδες βάσης, σημειώνοντας πτώση από 131 μονάδων βάσης το 2023 (οι 106 μονάδες βάσης το πρώτο τρίμηνο) από τις 182 μονάδες βάσης το 2019. Συνολικά, το κόστος ρίσκου των ευρωπαϊκών τραπεζών ήταν σταθερό το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το σύνολο του 2023 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, αν και κάποιες τράπεζες συνέχισαν την τάση του 2023, εμφανίζοντας αύξηση.

Related Posts