Στον αέρα βρίσκεται το πληροφοριακό σύστημα του 3ου κύκλου της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο υποδέχεται αιτήσεις για την επιδότηση αγοράς ή μίσθωσης ηλεκτρικών οχημάτων. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου προγράμματος είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς πλέον υπάρχει μόνο ένα στάδιο, αυτό της υπαγωγής για πληρωμή, αφότου ο ενδιαφερόμενος αγοράσει το ηλεκτρικό όχημα.

Επίσης, αυξήθηκε η ανώτατη επιδότηση αυτοκινήτου για φυσικά πρόσωπα, από 8.000 ευρώ, που ήταν ο προηγούμενος κύκλος, στις 9.000 ευρώ. Η επιδότηση, εάν συνδυαστεί και με την αύξηση της απόσυρσης παλαιού οχήματος (προ 2010), από 1.000 ευρώ στις 2.000 ευρώ, ανέρχεται συνολικά στις 11.000 ευρώ.

Η επιδότηση προσαυξάνεται επιπλέον κατά 1.000 ευρώ, για άτομα με αναπηρία, πολυτέκνους και νέους έως 29 ετών. Για τα νομικά πρόσωπα, μειώνεται το ύψος της επιδότησης κατά 2.000 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό της αυξημένης ζήτησης για εταιρικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» εκτός από οχήματα επιδοτεί και ηλεκτρικά δίκυκλα-moto, ηλεκτρικά ποδήλατα, αλλά και microcars. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως αυξάνεται σε 1.500 ευρώ το ποσό της επιδότησης για την απόσυρση των τετράτροχων οχημάτων (οι λεγόμενες γουρούνες στα νησιά), προκειμένου να περιοριστούν τα τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται.

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του νέου προγράμματος καθορίζεται, αρχικά, στα 33 εκατ. ευρώ, τα οποία αντλούνται από έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, ενώ έχει δωδεκάμηνη διάρκεια, από την 1η Μαΐου 2024 (με αναδρομική ισχύ) έως και την 30ή Απριλίου 2025 (τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων). Ο προϋπολογισμός δύναται να τροποποιηθεί και να ενισχυθεί, με νέα έσοδα από πλειστηριασμούς ρύπων, με νέα έσοδα από το περιβαλλοντικό τέλος στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, καθώς και με πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους.Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, από τον Νοέμβριο του 2023 το αρμόδιο υπουργείο έχει καταβάλει σε 8.250 δικαιούχους το ποσό των 27.918.572 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή στη χώρα κυκλοφορούν περίπου 15.000 ηλεκτρικού τύπου ΙΧ (6.400 αμιγώς ηλεκτρικά και 8.900 plug-in υβριδικά οχήματα), αποτελώντας ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού στόλου, στον οποίο κυριαρχούν τα οχήματα βενζίνης με σχεδόν 90%.

Related Posts