«Εκείνη την περίοδο έμοιαζε να είναι μια καλή ιδέα. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε υποσχεθεί ότι η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στις όχθες του Σηκουάνα θα αποτελούσε «μια στιγμή κάλλους, τέχνης, αποθέωσης του αθλητισμού και των αξιών μας». Αντιθέτως, το μεγάλο ξεκίνημα και όσα πρόκειται να συνοδεύσουν την αθλητική υπερπαραγωγή κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εφιάλτη για τους μηχανισμούς ασφαλείας της Γαλλίας». Αυτά σημείωνε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο «Politico» στις 24 Απριλίου, αναδεικνύοντας μια απειλή που αρκετοί φοβούνται ότι θα ρίξει βαριά τη σκιά της πάνω από τους Αγώνες: το φάντασμα της τρομοκρατίας.

Η Γαλλία και ειδικά το Παρίσι, εξάλλου, διαθέτουν πικρή εμπειρία σε αυτό το θέμα: To 2015 ξεκίνησε με την επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» – όπου οι εισβολείς εκτελούσαν στο όνομα της «εκδίκησης» για την προσβολή απέναντι στον Προφήτη Μωάμεθ – και το τριήμερο αιματηρό ανθρωποκυνηγητό των δραστών που ακολούθησε, ενώ τελείωσε με τη σφαγή 130 ανθρώπων στο θέατρο Μπατακλάν και τους γύρω δρόμους, καθώς και στο στάδιο Stade de France, όπου διεξαγόταν ο φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου ανάμεσα στις εθνικές ομάδες Γαλλίας και Γερμανίας και το φετινό καλοκαίρι θα χτυπά η καρδιά του παγκόσμιου στίβου. Εναν χρόνο αργότερα ήρθε η σειρά του Βερολίνου να βιώσει τον τρόμο σε μια περίοδο γιορτής: Ηταν 19 Δεκεμβρίου 2016, όταν ένα φορτηγό μετατράπηκε σε μηχανή θανάτου στην κεντρική χριστουγεννιάτικη αγορά, καθώς ο οδηγός του το κατηύθυνε εναντίον ανυποψίαστων πολιτών, σκοτώνοντας 12 και τραυματίζοντας περισσότερους από 50.

Με τις μνήμες από τα όσα τραγικά συνέβησαν εκείνη την (όχι και τόσο μακρινή) διετία να παραμένουν ζωντανές και την Ευρώπη να βιώνει σήμερα μια νέα περίοδο έξαρσης των φυλετικών και θρησκευτικών αντιθέσεων, οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας σπεύδουν να λάβουν τα μέτρα τους ώστε να μην ξαναζήσουν ανάλογες σκηνές. Ετσι, εν όψει του καυτού αθλητικού καλοκαιριού – και πολύ περισσότερο μετά την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο ISIS –, έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο συναγερμού, αυξάνουν τους ελέγχους στα σύνορα και αναζητώντας πυρήνες τρομοκρατών και «μοναχικούς λύκους» στο εσωτερικό. Μάλιστα, το Παρίσι φέρεται να έχει ήδη απευθυνθεί σε 46 χώρες για να ζητήσει τεχνογνωσία και βοήθεια, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η τελετή έναρξης των Αγώνων να μεταφερθεί από τις όχθες του Σηκουάνα στο λιγότερο φαντασμαγορικό, αλλά πολύ πιο ασφαλές (συγκριτικά) περιβάλλον του Stade de France ή του Τροκαντερό.

Related Posts