Ακριβείς προβλέψεις για τον καρκίνο των ωοθηκών κάνει μια νέα μέθοδος με ελληνική υπογραφή.

10

Μια νέα μέθοδος επιτρέπει στους επιστήμονες να ταξινομούν τους υπό-τυπους καρκίνους των ωοθηκών και να προβλέπουν με ακρίβεια ποιες γυναίκες θα έχουν κακή πρόγνωση. Αυτό το προβάδισμα  τους δίνει το πλεονέκτημα να επιλέξουν εξατομικευμένη θεραπεία για την κάθε ασθενή, με στόχο να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Παράλληλα θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες στοχευμένες θεραπείες για κάθε τύπο καρκίνου.

Συγκεκριμένα η νέα μέθοδος για τους υπότυπους καρκίνους των ωοθηκών, αναπτύχτηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τους ειδικούς του Imperial College London μεταξύ των οποίων είναι και η Ελληνίδα ερευνήτρια Χριστίνα Φωτοπούλου.

Οι επιστήμονες, με αυτή τη μέθοδο μπορούν να  εντοπίσουν τους υπο-τύπους καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών, και να ταξινομήσουν με ακρίβεια τους πιο επικινδύνους. Αυτή η μέθοδος έχει ονομαστεί “Οξφόρδη ταξινόμηση του καρκινώματος των ωοθηκών” ή «Oxford Classic».

Η μέθοδος

Το Oxford Classic, το οποίο αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη πέρυσι, θα παρέχει πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την έκβαση της νόσου σε ασθενείς ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες στοχευμένες θεραπείες για κάθε τύπο καρκίνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Clinical Cancer Research, απέδειξε την ισχυρή προγνωστική χρήση της σε ένα νέο ανεξάρτητο σύνολο δειγμάτων από μια ομάδα ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών.

Ο καρκίνος του ορού των ωοθηκών (SOC) είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου των ωοθηκών, αλλά είναι δύσκολο να ταξινομηθεί και να προβλεφθεί η πρόγνωσή του.

Χρησιμοποιώντας το Oxford Classic, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας συγκεκριμένος υπότυπος SOC, γνωστός ως “υποτύπος υψηλού EMT”, συσχετίστηκε με χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης.

Το EMT σημαίνει επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάβαση, τη διαδικασία με την οποία τα επιθηλιακά κύτταρα αλλάζουν και γίνονται πιο κινητά. Αυτή η κινητικότητα παρέχει στα κύτταρα την ευκαιρία να εξαπλωθούν, οδηγώντας σε εξέλιξη του καρκίνου. Οι υποτύποι με υψηλό EMT είναι όγκοι που έχουν μεγάλο αριθμό καρκινικών κυττάρων με μεγαλύτερη κινητικότητα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι υπότυποι υψηλού EMT συσχετίστηκαν με την αφθονία ενός τύπου ανοσοκυττάρων που ονομάζεται μακροφάγος Μ2.

Τα μακροφάγα Μ2 έχουν ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες και μπορούν να οδηγήσουν σε φτωχότερες αποκρίσεις στη θεραπεία εάν βρεθούν σε μεγάλες ποσότητες εντός ενός όγκου.

Έχει παρατηρηθεί ότι ασθενείς με όγκους υψηλού EMT είχαν κακή ανοσοαπόκριση. Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο υψηλός τύπος EMT σχετίζεται με ένα ανοσοκατασταλτικό περιβάλλον (και τόσο κακή ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία) λόγω της συσχέτισης τους με περισσότερα μακροφάγα Μ2 – έναν σύνδεσμο που δεν έχει προηγουμένως εντοπιστεί.

Ο καθηγητής Ahmed Ahmed, του Τμήματος Γυναικών και Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και δημιουργός του Oxford Classic, δήλωσε: «Η ομάδα μας είναι πολύ ενθουσιασμένη που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Oxford Classic μπορεί να προβλέψει ποιοι ασθενείς είναι πιθανό να έχουν φτωχά αποτέλεσμα. Είναι πλέον σημαντικό να προσδιορίσετε νέες εξατομικευμένες θεραπείες για τον υπότυπο καρκίνου των ωοθηκών με υψηλό EMT που ορίζεται από την Oxford Classic. Το εύρημα ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση με άφθονα μακροφάγα M2 προσφέρει ήδη μια καλή υπόδειξη για το πού θα μπορούσαμε να βρούμε καλές επιλογές θεραπείας για ασθενείς με αυτόν τον τύπο. ”

Η καθηγήτρια Χριστίνα Φωτοπούλου του Imperial College London είπε: «Ήταν μια πολύ καρποφόρα συνεργασία μεταξύ δύο μεγάλων βρετανικών γυναικολογικών κέντρων καρκίνου. Oxford και Imperial College. Έχουμε δημιουργήσει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα για την εξατομίκευση της φροντίδας των ασθενών με καρκίνο των ωοθηκών μας. Τα δεδομένα μας θα βοηθήσουν τους κλινικούς ιατρούς να στρωματοποιήσουν τους ασθενείς στη σωστή οδό θεραπείας με βάση τα χαρακτηριστικά της βιολογίας του όγκου της νόσου τους. Ελπίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε αυτή τη βάση και να επεκτείνουμε και να επικυρώνουμε τα δεδομένα μας περαιτέρω σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Η ταξινόμηση της κατάστασης EMT ενός όγκου, χρησιμοποιώντας το Oxford Classic, θα μπορούσε ενδεχομένως να γίνει πολύτιμο μέρος των μελλοντικών μεθόδων διαστρωμάτωσης του καρκίνου. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δίδονται κατάλληλες μέθοδοι θεραπείας και προσοχή σε ασθενείς με φτωχή συνολική πρόγνωση.

Ο Cary Wakefield, Διευθύνων Σύμβουλος της Δράσης για τον Καρκίνο των Ωοθηκών, δήλωσε: «Ενώ άλλοι καρκίνοι έχουν επιτύχει σημαντικές βελτιώσεις στα αποτελέσματα της θεραπείας, ο καρκίνος των ωοθηκών εξακολουθεί να είναι μη αναγνωρισμένος, ανεπαρκής και λανθασμένος. Το Oxford classic είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη που θα βοηθήσει στον εντοπισμό νέων θεραπευτικών επιλογών για καρκίνο των ωοθηκών που έχουν χαμηλότερες πιθανότητες επιβίωσης. Η χρηματοδότηση σημαντικής έρευνας όπως αυτή θα μας φέρει πιο κοντά σε έναν κοινό στόχο για περισσότερες γυναίκες που επιβιώνουν από καρκίνο των ωοθηκών».

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.