Μια σχέση, αλλά και τα συναισθήματα που τη διέπουν είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη συνθήκη. Μάθε πώς θα καταλάβεις αν βρίσκεσαι στο τέλος ή απλώς σε μια μεταβατική φάση της σχέσης σου.

Αχ, αυτή η πρώτη γνωριμία. Τα βλέμματα, το φλερτ, το πρώτο φιλί. Το στομάχι δένεται κόμπος, η καρδιά χτυπάει δυνατά, όλα γύρω σου βουίζουν. Δεν έχεις μυαλό για τίποτα άλλο. Ανυπομονείς για την επόμενη φορά που θα τ@ ξαναδείς, που θα σε ξαναγγίξει. Νιώθεις πως όλα είναι υπέροχα, η ψυχή σου γεμίζει με χαρά και ενθουσιασμό γι’ αυτό που σου συμβαίνει.

Άραγε μπορεί να κρατήσει για πάντα αυτό το συναίσθημα; Για να σε προσγειώσω, όχι. Αλλά αυτό δεν είναι κακό. Οι άνθρωποι, οι σχέσεις και τα συναισθήματα είναι έννοιες διαρκώς εξελισσόμενες και, για καθετί που ξεθωριάζει, έρχεται κάτι άλλο, πολλές φορές καλύτερο. Το σίγουρο είναι ένα: Κάθε φάση μιας σχέσης χαρακτηρίζεται από διαφορετικά συναισθήματα, γι’ αυτό και, μοιραία, κάποια στιγμή ο ενθουσιασμός του καινούριου θα δώσει τη θέση του σε κάτι άλλο, πιο βαθύ, πιο ουσιαστικό. Ή μήπως όχι;

Όταν ο ενθουσιασμός αρχίζει να ξεφουσκώνει, πώς θα ξεχωρίσεις αν έφυγε μαζί του και ο έρωτας;

Υπάρχει επιστημονικός όρος που περιγράφει τα συναισθήματα μιας γνωριμίας: Είναι η ενέργεια της νέας σχέσης (NRE) και, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, πρόκειται για το αποτέλεσμα χημικών διεργασιών του εγκεφάλου. Όταν γνωρίζεις κάποι@ που σου αρέσει, σημειώνεται μια έκρηξη νευροδιαβιβαστών, όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο, προκαλώντας θετικά συναισθήματα, εξηγεί στο Well and Good η Gigi Engle, σύμβουλος σεξ στην εφαρμογή γνωριμιών 3Fun. Το NRE είναι το συναίσθημα «ευφορίας και τεράστιου ενθουσιασμού που προκύπτει όταν βγαίνουμε για πρώτη φορά ραντεβού με κάποι@», συμπληρώνει η ειδικός σχέσεων Emily Matlack.

Αλλά, όπως όλα στη ζωή, έτσι και αυτό δεν είναι φτιαγμένο να διαρκέσει για πάντα. Και, καθώς ξεθωριάζει, λίγη από τη σπίθα της αρχής θα εξαφανιστεί μαζί του. Φυσιολογικά, όμως, το κενό που θα δημιουργηθεί θα γεμίσει με άλλα συναισθήματα, όπως ο έρωτας, η αγάπη, ο σεβασμός και η ασφάλεια. Εάν αυτά δεν εμφανιστούν, τότε ίσως αυτό σημαίνει πως μαζί με τον ενθουσιασμό, έσβησε και κάθε προοπτική για κοινό μέλλον.

Συνήθως, ο αρχικός ενθουσιασμός θα διαρκέσει μόλις λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με την ειδικό σεξουαλικής υγείας, Zachary Zane. Καθώς αυτή η ενέργεια ξεθωριάζει, θα έχεις την ευκαιρία να διακρίνεις πράγματα που πιθανότατα δεν παρατηρούσες πριν. Τα ελαττώματα και οι παραξενιές τ@ συντρόφου σου θα αρχίσουν να φαίνονται, θα τ@ γνωρίσεις καλύτερα και έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να καταλάβεις εάν πραγματικά ταιριάζετε και θέλεις να είσαι μαζί τ@. Αν, όμως, τα συναισθήματά σου είναι αληθινά, τότε αυτά τα αρνητικά δεν θα είναι αρκετά για να τ@ «γκρεμίσουν» στα μάτια σου. Αν είναι, τότε δεν υπάρχει αρκετή αγάπη για να προχωρήσετε μαζί.

Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να ξεθωριάσει ο αρχικός ενθουσιασμός και το να φύγει ο έρωτας. Η απώλεια της αρχικής ενέργειας είναι απολύτως φυσιολογική. Αν, όμως, χαθεί ο έρωτας, τότε δε μένει τίποτα.

Για να καταλάβεις τι από τα δύο συμβαίνει μέσα σου, δώσε χώρο στον εαυτό σου να σκεφτεί. Για παράδειγμα, σκέψου πώς νιώθεις όταν κάνετε σχέδια για το μέλλον. Αν έχεις μια τάση να τα αποφεύγεις ή δε σου προκαλούν την αναμενόμενη χαρά, αυτό αποτελεί ίσως ένα σαφές red flag. Μετά αναλογίσου πώς νιώθεις όταν περνάτε χρόνο μαζί. «Αν είναι κάτι που αποζητάς και απολαμβάνεις και σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και ευτυχία, τότε ξέρεις ότι η αγάπη είναι ακόμη εδώ», λέει η Matlack.

Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να εξετάζεις τακτικά τα συναισθήματά σου. Αυτό θα σε βοηθά να διακρίνεις εάν η σχέση σου βρίσκεται απλώς σε ένα φυσιολογικό μεταβατικό στάδιο ή αν βιώνεις αλλαγές που σου ψιθυρίζουν ότι ήρθε η ώρα να δώσεις ένα τέλος και να πας παρακάτω.

savoirville.gr

Related Posts