Οι εισαγγελείς έχουν απαγγείλει 34 κακουργήματα στον Τραμπ για πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων, ισχυριζόμενοι ότι ο ίδιος συγκάλυπτε παράνομες πληρωμές που καταβλήθηκαν στη Στόρμι Ντάνιελς ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016.

Αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα δεν θα φυλακιστεί, οι κατηγορίες αυτές επισείουν θεωρητικά ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Ενώ νομικοί και πολιτικοί ειδήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν εάν ο Τραμπ θα κριθεί ένοχος, το Business Insider απευθύνηθηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη να αποφασίσει για το δικαστικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, το Business Insider συνέταξε τα πρακτικά της δίκης 4.179 σελίδων, που ενσωματώνουν όλες τις διαδικασίες που διήρκεσαν μέχρι την Πέμπτη 16 Μαΐου, συμπεριλαμβανομένης όλης της άμεσης εξέτασης του πρώην δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, ο οποίος ομολόγησε ότι έδωσε στην Στόρμι Ντάνιελ χρήματα εκ μέρους του πρώην προέδρου.

Ο Κοέν αναμένεται να ολοκληρώσει την κατάθεσή του τη Δευτέρα, προτού οι δικηγόροι του Τραμπ βάλουν ειδικό μάρτυρα στο βήμα.

Έτσι, οι ειδικοί του αμερικανικού Μέσου χρησιμοποιώντας αυτό το έγγραφο, ρώτησαν διάφορα chatbots AI εάν βρήκαν ένοχο τον Τραμπ.

Οι Gemini, ChatGPT και Perplexity παρακινήθηκαν να «φανταστούν» ότι ήταν ένας συνηθισμένος κάτοικος του Μανχάταν στο δικαστήριο, υπεύθυνος για την αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων στη δίκη.

Η υπεράσπιση πρέπει να διαχειριστεί την αρνητική αντίληψη του κοινού για τον Τραμπ λόγω του υψηλού προφίλ του» ανέφερε το ChatGPT

Ζητήθηκε από τον καθένα να εξετάσει το αντίγραφο και να βασίσει την απάντησή του στα στοιχεία και τα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν. Τους είπαν «διαλέξτε τώρα αν θα τον βρείτε ένοχο ή αθώο».

Το Gemini, το chatbot AI της Google, είπε ότι «μάθαινε ακόμα» πώς να απαντήσει στην ερώτηση. Αλλά το ChatGPT και το Perplexity του OpenAI απάντησαν ότι θα έβρισκαν τον Τραμπ ένοχο.

«Θα ψήφιζα ένοχος για τις κατηγορίες της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων», απάντησε οριστικά το Perplexity. «Η εισαγγελία παρείχε αξιόπιστα και σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν πέρα από κάθε εύλογη αμφιβολία ότι ο Τραμπ ενεπλάκη στην προσαπτόμενη συμπεριφορά».

Το ChatGPT δίστασε αρχικά να δώσει μια οριστική απάντηση, λέγοντας ότι η απόφασή του «θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αξιοπιστία των μαρτύρων και τη σαφήνεια των αποδεικτικών στοιχείων». Αλλά μετά από μια επακόλουθη ερώτηση που την ώθησε να «αποφασίσει τώρα», το bot του OpenAI είπε ότι «η απόφασή του θα ήταν να κρίνει τον Τραμπ ένοχο με βάση τα στοιχεία που παρέχονται στις μεταγραφές».

Και τα δύο chatbot επισήμαναν τα αποδεικτικά έγγραφα της εισαγγελίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών αρχείων και των επικοινωνιών, ως ενίσχυση της υπόθεσης εναντίον του Τραμπ.

«Τα αρχεία υποδηλώνουν ότι αυτές οι συναλλαγές δεν ήταν μόνο γνωστές στον Τραμπ, αλλά εκτελέστηκαν με τη συμμετοχή του ή υπό την οδηγία του», είπε το ChatGPT, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν «μια σκόπιμη προσπάθεια του Τραμπ να αποσιωπήσει επιζήμιες πληροφορίες κατά τη διάρκεια των εκλογών, που υποδηλώνουν πρόθεση».

Οι μάρτυρες κλειδιά

Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης αναγνώρισαν ότι η υπόθεση εξαρτάται από τη μαρτυρία του Μάικλ Κοέν.

Ο Κοέν είναι μια περίπλοκη φιγούρα, όπως είπε το Perplexity, «έχει ιστορικό νομικών ζητημάτων και μπορεί να έχει κίνητρα να καταθέσει εναντίον του Τραμπ».

Όμως, τελικά, βρήκαν τις πρώτες του τρεις μέρες στο εδώλιο αρκετές ώστε να πειστούν για την ενοχή του. «Οι μαρτυρίες από βασικά πρόσωπα όπως ο Μάικλ Κοέν, ο οποίος συμμετείχε άμεσα στις πληρωμές, ενισχύουν την υπόθεση παρέχοντας στοιχεία εμπιστευτικών πληροφοριών για τις συναλλαγές και την ανάμειξη του Τραμπ», ανέφερε το ChatGPT.

Το Perplexity βρήκε επίσης πολύτιμη τη μαρτυρία του εκδότη του National Enquirer, Ντέιβιντ Πέκερ, λέγοντας ότι βοήθησε «να διαπιστωθεί ότι ο Τραμπ συμμετείχε στο σχέδιο για την πραγματοποίηση και την απόκρυψη αυτών των πληρωμών».

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης Χουάν Μέρτσαν, ο δικαστής που προεδρεύει της υπόθεσης, είπε στους ενόρκους να σταθμίσουν την υπόθεση με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Ωστόσο, το ChatGPT είπε ότι η φήμη του Τραμπ αποτελούσε πρόβλημα για την υπεράσπισή του.

«Η υπεράσπιση πρέπει να διαχειριστεί την αρνητική αντίληψη του κοινού για τον Τραμπ λόγω του υψηλού προφίλ του και της εκτεταμένης κάλυψης των υποτιθέμενων αδικημάτων του από τα ΜΜΕ», ανέφερε το ChatGPT. Η αντιπαράθεση εξέτασης βασικών μαρτύρων από την υπεράσπιση δεν το κόβει ούτε αυτό, σύμφωνα με το ChatGPT.

«Παρόλο που η υπεράσπιση έχει εγείρει σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα και ζητήματα αξιοπιστίας, αυτά δεν αντιτίθενται απαραίτητα στα ουσιαστικά στοιχεία της εμπλοκής και της πρόθεσης του Τραμπ», ανέφερε το ChatGPT.

Φυσικά, τα chatbots δεν θα αποφασίσουν για αυτήν την υπόθεση και θα ήταν δυστοπικό να εμπιστευόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη για να κυρήξουμε ενόχους ή αθώους ανθρώπους, αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Related Posts